“Ik weet nu wat me te doen staat”, zegt een oudere Eindhovenaar terwijl hij zijn paperassen oppakt en de notaris bedankt voor zijn gratis advies. Want in de wirwar van wetgeving en regels was onduidelijk geworden of alles wat hij al jaren geleden geregeld had nog steeds up-to-date was.
De man heeft zojuist het spreekuur van Peter van Dongen en Dré Teeuwen bezocht. De twee oud-notarissen zitten sinds kort maandelijks een paar uurtjes in wijkgebouw de Meerpaal in Strijp, waar ze ouderen wegwijs maken in het doolhof rondom nalatenschap en (levens)testament.
De man gaat tevreden met een gericht advies naar huis en maakt binnenkort een afspraak met een notaris. De bepalingen in de documenten over de huwelijkse voorwaarden zijn nog steeds prima in orde, daar hoeft niets aan veranderd te worden. Maar door veranderde wetgeving gaat hij wel meer flexibiliteit inbouwen in het bestaande testament en ook heeft Dré Teeuwen hem het belang van een levenstestament duidelijk gemaakt.
Ook ethische zaken regelen
,,Dat laatste is het vastleggen van een volmacht naar bijvoorbeeld partner of kinderen in geval iemand niet meer wilsbekwaam is”, zegt de oud-notaris. ,,Maar ook kun je hiermee op ethisch vlak zaken regelen en vastleggen, zoals bijvoorbeeld palliatieve sedatie of euthanasie. We hebben gemerkt dat veel mensen niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van een levenstestament en als ze er al van gehoord hebben, is de drempel van een notariskantoor vaak erg hoog. Maar als ze eerst hier zijn geweest, kunnen ze gericht hun zaken laten regelen. Dat bespaart onnodige kosten.”
Bron: Yolanda Neijts – ED.nl
Foto: Doris van Gool / DCI media